SEO’nun temellerinden bir tanesi de kelime araştırmasında verileri ve sonuçları zenginleştirme aşamasıdır.
İlişkililik Filtresi : Anahtar kelimelerin bizimle ilişkili olup olmadığını analiz eder.
Dönüşüm Filtreleri: Bu verilerin dönüşüm sağlayacak kelimeler olup olmadığını analiz eder.
Hacim: Anahtar kelimelerin istenilen hacim de olup olmadığını analiz eder.
Rekabet: Anahtar kelimelerin rekabet edilebilecek kadar güçlü olup olmadığını analiz eder.
Anahtar Kelimeler
Dizilişleri birbirinden bağımsız olsa da anahtar kelimeleri doğru ve zengin bir şekilde kullanmak için bu filtrelere bağlı kalınması gereklidir. SEO belirli kelime gruplarında hedef koyarak 15-20 kelime ile çalışılabilecek kadar basit bir iş değil.
Üretmek
Üretmek dediğimiz bölüm aslında yukarıda mümkün olabildiğince fazla girdi verebilmek. Bu girdileri verebilmek için çok geniş bir kitle üretilmesi gerek. Bu durumda 3temel yaklaşım türü vardır.
- Rakip Verilerine Göre: Semrush, Searchmetrics gibi araçların yüzlerce kelime takip ettiğinin farkındayız. Bu araçları kullanarak sizin ve rakiplerinizin kullandığı bütün kelimeleri üretebilirsiniz. 2016 yılında “Ahrefs” inanılmaz bir çıkış yaparak kendi organik arama modülünü piyasaya sürdü. Organik Search modeli içerisinde bir markanın hangi kelimelerde listelendiğini bulmanız mümkündür. Ahrefs ile siz de kendi organik anahtar kelimelerinizi, size trafik getiren bütün kelimeleri yükleyebildiğiniz gibi aynı zamanda rakip web sitelerinin de anahtar kelimelerini görmeniz mümkün. Content “GAP” modülünde, hem kendinizin hem de rakiplerinizin tamamı karşılaştırmalı olarak inceleyebilir ve internet üzerindeki sıralamanızı görebilirsiniz.
- Kelime Verisine Göre: SEO monitor’un 2016 yılının sonunda lansmanını yaptığı “Topic Explorer” aracı tamamen ücretsizdir. Kendi anahtar kelimelerinizi yazarak bununla ilişkili tüm kelimeleri bulabilmeniz mümkün. Diğeri ise Ahrefs’in Keyword Explorer özelliği güncellemesi. Kendi veri tabanı içinde aradığınız kelimenin geçtiği bütün verileri sizin için listeliyor. Ayrıca rakipleriniz hangi kelimelerde analiz ettiriyorsa “also rank for” üzerinden o anahtar kelimeleri de listelemeniz mümkün.
- Kendi Verilerine Göre: Google Analytics tarafında Google aramadan gelen kelimeleri göster dediğinizde %80-90 arasında bir veri girişi veriyor. Özellikle çok büyük bir web sitesine sahipseniz Search Console’ da 1000 kelimeye kadar veri elde edebiliyorsunuz. “Search Analytics API” servisini kullanır iseniz bu rakam 5000’e kadar çıkabilir. Search Analytics for Sheets, Google Analytics ile beraber çalışan bir eklenti olmakla beraber binlerce kelimeyi Search Console’dan çıkararak listeler.
You must be logged in to post a comment.