Piksel
görüntüler noktalardan oluşmaktadır. Noktalar kare şeklinde görülür. Çok yakından bakıldığında veya resim büyütüldüğünde bu noktalar fark edilir. Ekranda kontrol edilebilen en küçük noktalara piksel adı verilir. Bir piksel kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından oluşmaktadır.
Bitmap (piksel tabanlı) resim programları, ölçü birimi olarak piksel kullanmaktadırlar.
Piksel yoğunluğu arttırılırsa görüntü daha da netleşir. Fazla arttırıldığında dosyanın kapasitesinin artmasına ve yazdırılırken zaman kaybına, mürekkep israfına sebep olur.
Piksel tek başına bir ölçüyü ifade etmemektedir. Verilen piksel sayısı belirtilen alan içerisindeki piksel sayısını temsil eder.
Nokta (Dot)
Pikseli oluşturan kırmızı, mavi veya yeşil renklerinden her birine ise “nokta” yani “dot” denir.
Çözünürlük
Tek seferde ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük adı verilir.
Örneğin; 800 X 600 denildiğinde 800 sütun ve 600 satır kullanıldığı, bunların çarpımı olan 480.000, toplam piksel sayısını bulmamızı sağlar.
Rezolasyon (PPI) (Pixel Per Inches)
Bir resmin piksel yoğunluğu, (Pixel Per Inches) yani 1 inç karede (1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısını temsil eder.
Not: Taradığımız resmi internette kullanacak isek 72 PPI taramamız koşulu vardır.
DPI (Dot Per Inc)
Çıkış cihazlarında 1 inç’te (2.54 cm x 2.54 cm) noktalanan ya da pozlanan piksel sayısına “DPI” adı verilir.
JPG Formatı
Resim işleme programlarının yüksek MB’lı dosyaları sıkıştırır ve disk üzerinde kayıt edebileceğiniz bir format haline getirir. JPEG veya JPG formatının özelliği gerçek renk değerlerini içermesidir. Bu nedenle fotoğrafik (çizgisel/grafiksel olmayan) görüntüleme için kullanılır.
You must be logged in to post a comment.